Disneyjevi klasici – Pepeljuga

„Pepeljuga“ – peta knjiga na svim kioscima od 08.11.2018.

 

Princeza u staklenim cipelicama!

Svi čitamo bajke i imamo svoje omiljene likove. Da li znate koja je najpopularnija? Pepeljuga je proglašena najpopularnijom bajkom svih vremena, gotovo 300 godina nakon što je napisana.

Pepeljuga je bajka o dobroj i hrabroj djevojci koja nakon očeve smrti u svojoj kući postaje sluškinja maćehi i zlim polusestrama. Ona s osmijehom izvršava svoje obaveze uz pomoć malenih prijatelja miševa. Jednog dana iz dvorca stiže poziv na bal svim djevojkama iz kraljevstva.

Pepeljuga je ushićeno razmišljala šta bi mogla da obuče, ali je maćeha zatrpala poslom kako ne bi stigla na bal. U pomoć stiže dobra vila koja je bundevu pretvorila u kočiju, miševe u konje, a poderanu odjeću u najljepšu haljinu koju ste ikada vidjeli! Kada je stigla na bal, Pepeljuga je sve ostavila bez daha, a princ je nije ispuštao iz naručja. Morala je biti oprezna jer čarolija prestaje tačno u ponoć…

Svi znamo kraj te predivne bajke u kojoj pobjeđuje dobrota.

Njenim autorom smatra se francuski književnik iz 17. vijeka Charles Perrault. Priča je adaptirana za televiziju, a Disney je po njoj snimio animirani film 1950. godine. Prije nekoliko godina Disney je snimio i nastavak – Pepeljugu 2.

Svakog četvrtka na kioscima potražite novu slikovnicu. Svima koji na kioscima propuste neku od knjiga, bit će omogućeno da je naruče putem interneta na www.tropik.ba ili pozivom na telefon: 032/244-744. U prodaji se nalazi kolekcija na latinici i ćirilici.