Disneyjevi klasici – Ljepotica i Zvijer/Lepotica i Zver

„Ljepotica i zvijer“/“Lepotica i zver“ – osma knjiga na svim kioscima od 29.11.2018.

 

Nije teško zaljubiti se u lijepog, dobrog i bogatog princa? Pih! To se dogodi i za jednu večer na balu, kao Pepeljugi, ili samo nakon jednog poljupca kao Trnoružici i Snjeguljici. Ali, treba se zaljubiti u nekog ko ne izgleda baš lijepo i to nakon što ga dobro upoznaš – kao u bajci Ljepotica i Zvijer.

Postoji mnogo bajkovitih priča o ljubavi, ali ova je sigurno jedinstvena. Bela je dobra djevojka, skromna i marljiva. Ona se brine za svoga oca, pronalazača koji jedan dan zalutavši u šumi završava zatvoren u hladnom, sivom dvorcu.

Bela u zamjenu za slobodu svog oca, postaje zarobljenik u dvorcu Zvijeri, ali kako ju je upoznavala, shvatila je da je Zvijer zapravo mnogo bolja nego što izgleda. Družeći se s gospodarom dvorca, ljubazna djevojka otkriva njegovu nježnu stranu. Večeraju, druže se, plešu i među njima se stvaraju simpatije.

Zvijer se zaštitnički ponašala prema djevojci u opasnim situacijama, tako da se ljepotica zaljubila. Stara kletva je bila razbijena i Zvijer se pretvorila u prelijepog princa.

Vjerovali ili ne, ali priča o Ljepotici i Zvijeri je veoma, veoma stara – prve priče nastale su oko 5. vijeka i postoji oko 180 njenih verzija. Mnogi evropski narodi imaju po nekoliko, a u svakoj, riječ je o mladoj, pametnoj i skromnoj djevojci zvanoj Bela (Belle na fracuskom znači Ljepotica).

U jednoj verziji ona ima ohole sestre koje su od svog oca kao dar s putovanja zatražile razna bogatstva dok je ona, najmlađa skromno zatražila ružu. No, nezgoda počinje kad otac ružu uzima iz vrta opasne Zvijeri. Prvi zbir priča o Ljepotici napisala je Madame de Vilnev 1740. godine i to na čak 300 stranica, koja je poslužila i za Disneyjev film.

 

Svakog četvrtka na kioscima novi naslov iz serijala najljepših Disneyjevih klasika. Svi koji su na kioscima propustili neku od knjiga mogu je naručiti putem interneta na www.tropik.ba ili pozivom na telefon: 032/244-744. U prodaji se nalazi kolekcija na latinici i ćirilici.

Za ostale Disney poklone (kao što su licencirane keramičke figure i šolje) pogledajte ovdje, a za ostale Disney knjige i slikovnice koje imamo pogledajte ovdje.

Dječiji kostimi
Kolekcionarske figure