Disneyjevi klasici – Alisa u zemlji čuda

„Alisa u zemlji čuda“ – deseta knjiga na svim kioscima od 13.12.2018.

 

Sretan nerođendan!

Vjerovatno najneobičnija priča od svih koju smo vam do sada predstavili je upravo ova o Alisi koja je zalutala u zemlju čudesa. Alisa nije princeza koju spašava princ, nije ni neki dragi pas – ona je djevojčica! A njena pustolovina je nevjerovatno uzbudljiva!

Alisa je djevojčica koja uz sestrinu priču drijema pored drveta milujući svoju mačku. U jednom trenutku pored nje protrči obučen Bijeli Zec kukajući: „Kasnim! Kasnim!“.Njegov izgled i žurba su zaintrigirali Alisu. Pratila ga je do rupe u korijenju stabla i… odjednom je propala.

Dugo je padala, sve dok se nije zatekla u čudesnom svijetu u kome vladaju sasvim drugačija pravila i običaji od onih koje je poznavala. A i likovi koje je srela u Zemlji čudesa su u najmanju ruku, hm, pa čudni. Neki od likova slavili su i svoje nerođendane! Rođendan je samo jednom godišnje, a nerođendan 364 puta!

Na kraju priče Alisa se sureće sa zlom kraljicom Srce koja vlada špilom karata i sa kojom mora da igra kriket. Palice su im bile ptice flamingosi, a loptice ježevi! Kada se Alisa našla u nevolji jer je mačak pocijepao kraljičinu haljinu, počela je da bježi i… probudila se uz sestrin poziv na čaj.

Ko je napisao Alisu?

Priču o djevojčici Alisi u Zemlji čuda napisao je 1965. godine Luis Kerol. On je napisao nekoliko dječijih priča, ali Alisa i nastavak „Iza ogledala“ (1871.) spadaju u njegova najbolja ostvarenja i smatraju se pravim umjetničkim djelima. Ali, on je pisao i stručne radove jer je predavao matematiku na Oksfordu! Zanimljivo je kako je za lik svoje priče uzeo postojeću djevojčicu koja se zvala Alisa Lidel. Prema ovom književnom djelu Disney je 1951. godine snimio dugometražni animirani film.

Svakog četvrtka na kioscima novi naslov iz serijala najljepših Disneyjevih klasika. Svi koji su na kioscima propustili neku od knjiga mogu je naručiti putem interneta na www.tropik.ba ili pozivom na telefon: 032/244-744. U prodaji se nalazi kolekcija na latinici i ćirilici.

Za ostale Disney poklone (kao što su licencirane keramičke figure i šolje) pogledajte ovdje, a za ostale Disney knjige i slikovnice koje imamo pogledajte ovdje.